Jurnalul unui terapeut: Despre presiunea regulii nespuse sau … elefantul din cameră
by psih. Raluca Ferchiu
Adesea se întâmplă, nu doar în cabinetul de psihoterapie, ci și în viața de zi cu zi, să fii într-o cameră cu familia sau cu un alt grup de persoane și să simți că e vorba de ceva mai mult decât ceea ce e vizibil - ca un secret, ca și când ar mai fi cineva acolo, dar nimeni nu îndrăznește să vorbească despre asta, deși, cel mai probabil, și ceilalți simt aceeași presiune. E vorba de ceva ascuns, de o regulă de interacțiune, de o problemă pe care, dacă cineva ar arăta-o cu degetul, atmosfera "liniștită" din cameră ar exploda, iar înfruntarea acestei probleme nu ar mai putea fi evitată - e ca și cum ar exista un elefant în cameră, despre care toată lumea știe, dar cu toții se prefac ca nu-l văd.
Și indiferent dacă ești terapeut sau nu, dacă ești obișnuit sau nu să te pui în poziția observatorului, rolul pe care ți-l pune în brațe ”elefantul" devine atât de lipit de tine, încât nu-ți mai dai seama de diferența dintre cine esti tu de fapt și care este rolul pe care îl joci în familie sau în sistemul din care faci parte. Doar că, la un moment dat, presiunea devine atât de mare și elefantul atât de vizibil pentru tine, încât nu te mai poți preface că nu e acolo și nu participă la interacțiunea dintre voi. Dar când încerci să-l faci vizibil (într-un mod subtil, bineînteles, ca să nu-i rănești), ceilalți încearcă să-ți transmită (tot în mod subtil) că nu e bine să vorbești despre asta pentru că le este teamă și poate fi periculos - nu te-ai mai putea întoarce niciodată la "liniștea" de dinainte. Pentru că, odată ce rupi tăcerea, nimeni nu se mai poate preface că elefantul nu face parte din sistem, nu trăiește alături de voi, pentru că odată ce vorbești despre un secret, el nu mai este secret, iar presiunea creată de acesta se disipează.
Iar divulgarea unui secret dintr-o familie sau să faci vizibilă o regulă pe care toată lumea o respectă cu sfințenie, dar nu o recunoaște nimeni, diminuează vizibil tensiunea din relații/ familii. Într-adevar, ”elefantul" este tot acolo, dar măcar nu ne mai chinuim să ne prefacem că nu-l vedem. Să rupi tăcerea referitor la reguli nespuse ale sistemului, da, poate provoca cutremure, poate aduce la suprafață conflicte, dar te ajută să ieși din coaliții sau războaie din care nici nu vrei să faci parte, te ajută să te eliberezi de povara secretului și de rolurile pe care, în mod artificial, le joci.
Acum, odată ce regula e vizibilă pentru toată lumea, o poți pune la îndoială, o poți contesta și poți propune o nouă regulă care să îți permită și ție și celorlalți să fiți autentici, dincolo de roluri. De aceea, dincolo de toate, primul pas și cel mai important este să vorbești despre elefant, să înfrunți conflictul cu încrederea că, împreună cu ceilalți, veți reusi să scoateți elefantul afară din cameră și veți putea interacționa fără a-l ocoli.
Deci, cum arată elefantul pe care te simți nevoit să te faci că nu-l vezi acum? Despre ce simți că nu poți sau nu ai voie să vorbești și ce crezi că s-ar întâmpla dacă ai rupe tăcerea? Te-ai elibera? Ar izbucni ceva de care ți-e frică? Ai simți cum presiunea scade? Fă o listă cu regulile pe care le urmezi pe pilot automat în interacțiunea cu ceilalți, fără a le pune la îndoială.
Cu drag,
Psihoterapeut Raluca Ferchiu
Scoala Sistemica de Formare by Gamma Institute
https://www.scoalasistemica.ro/news/visezi-sa-devii-psihoterapeut-poti-c...