FREE MIND 9: Programul vulnerabilității - atelier intensiv de lucru pe emoții
Din experiența mea de psiholog, de aproape 19 ani am văzut că oamenii pot duce în interiorul lor dureri foarte mari fără să mai fie conștienți că le au ”Atât de mari le-au fost rănile, pe cât de mari sunt zidurile în conștiință”.
Și se miră, pe bună dreptate că viața lor e nedreaptă, fără lumină, culoare, gust, intensitate, surpriză, bucurie sau sens. Dar inima lor deja e întinsă la maxim ca o coardă care nu mai scoate nici un sunet. Unde e greșeala, unde e soluția, unde e speranța unei vieți fără chin? Pentru că dacă sunt întrebați, ei iarăși pe bună dreptate îți aduc dovezi de încordare continuă pentru a susține ceva nu pe cineva, zbaterea și lipsa sprijinului de la cei de la care se așteptau, o singurătate interioară și o inocență pierdută sau nedescoperită vreodată. Și toate astea încorporate în singurătați și relații greu de dus, de susținut, îndurat, de înțeles, de împărtășit. Și chinuitoarea întrebare: dacă m-aș fi purtat altfel, aș fi știut mai mult, etc – ar fi fost altfel? Și, în final, o frustrare, nedreptate, furie, durere și neputință greu de exprimat în cuvinte.
Tabloul e vast în nuanțele lui, dar conturează tema vulnerabilității și atacului resimțit de cineva asupra ființei și minții sale. Soluția clasică este să facă mai mult, să fie mai buni, să muncească mai greu, să dea mai mult, să se plieze mai bine cerințelor etc. Tratamentul clasic este axat ori pe schimbarea comportamentelor de victimă, ori schimbarea sau ieșirea din relații sau contexte abuzive, ori gândirea pozitivă, ori iertarea abuzatorului sau trecutului abuziv.
Sunt atât de multe opțiuni, încât te întrebi cum de nu reușește cineva să depășească problema sau recade și realitatea este că nu este atât de ușor… chiar deloc. Pentru că nimeni nu le spune că din astfel de situații se iese greu, în timp, cu muncă susținută, în toate acele paliere, pe rând sau simultan. E un proces cu creștere lentă dar sigură, în care satisfacțiile vin din cucerirea treptată a unei noi identități, din remodelarea, uneori cu răbdarea unui artist pasionat de Sine, a unei noi personalități, a unei noi minți, a unui nou creier. Și asta cere timp, răbdare, viața.
De aceea, acest workshop nu promite rețeta magică ”patafix” de lipire rapidă a rănilor. Este nerealist.
Acest atelier de emoții este un pas în călătoria ta de autoregenerare, vindecare, renaștere a sinelui.
Dincolo de emoții vei descoperi un ocean de opțiuni ce abia așteaptă să fie alese.
Te aștept în această scenă a creației de sine să te ghidez în modelarea ta. Ești propriul tău creator, eu doar te asist în călătorie.
Psihologii primesc 10 credite CPR
Înscrie-te completând formularul: https://www.scoalasistemica.ro/inscriere-evenimente-ssf
Susținut de Psiholog Principal Diana Ciubotaru
Detalii: 0741 093 131, contact@scoalasistemica.ro