Jurnalul unui terapeut: Tu ce ții ascuns sub preș?
by psihoterapeut în supervizare Mădălina Belcescu
Îmi place perioada aceasta a anului. Îmi place pentru că am impresia că se termină tot ce nu mi-a plăcut la anul acesta și pot să iau toate lucrurile acelea, să le pun într-un sertar, să nu se mai pună praful pe ele, iar de anul viitor sigur-sigur am să fac numai lucrurile care îmi plac și care mă bucură! Desigur că așa va fi, pentru că toate acțiunile care „se merită” încep de „la anul”, de luni, sau cel mai devreme – de mâine!
În același timp, nu-mi place perioada aceasta a anului. Nu-mi place pentru că înainte de a închide sertarul anului ce tocmai se termină, e nevoie să fac un pic de curățenie. Cel puțin așa simt eu, că toate alea pe care le-am tot pus sub preș pe parcursul anului, trebuie să le cam scot, să le lustruiesc și să le pun într-un sertar dacă nu îmi mai trebuie momentan. Măcar să mă mai uit puțin la ele.
Desigur că pe unele am să le las sub preș pentru la anul sau pentru când le-o fi momentul, nu sunt chiar așa meticuloasă. Și să nu îmi spuneți că voi nu aveți colțuri unde s-a cam adunat praful, dar nu prea vă vine să faceți curat, că nu vă cred! Oamenii au nevoie de schimbări, dar nu le fac din proprie inițiativă decât dacă se împiedică de preș sau dacă ajung să nu mai suporte gândul că lucrurile acelea stau acolo de prea multă vreme. Vine un moment când chiar trebuie să faci curat!
În momentul în care avem de ales (și întotdeauna avem de ales!), deși putem avea impresia că există doar două variante posibile pentru alegerea noastră (să arunc sau să păstrez), există de fapt o multitudine de soluții pe care le-am putea folosi (Să arunc ca pe un obiect nefolositor la gunoi sau să îl dau spre folosință altcuiva? / Să păstrez un nor de praf care îmi dă alergii și dureri de cap sau ca pe un obiect drag, o amintire prețioasă?), dar mintea noastră se blochează în două alternative care se contrazic. Deseori nu reușim să distingem diferența minimă care poate schimba o soluție ce inițial părea unică într-o serie de variante posibile, iar diferența aceasta poate fi dată de ton, de atitudine, de un alt scop final și mai ales de dragostea față de propria persoană și față de cei din jur.
Spre exemplu, când singurele opțiuni par să fie „a pleca” sau „a rămâne”, diferența esențială este dată de modul în care pleci, de atitudinea cu care rămâi sau de scopul esențial care te-a adus de fapt în pragul acestei decizii – te-ai împiedicat de preș sau ai decis să faci curat? Deseori le spun oamenilor aflați în pragul unei decizii cu iz „existențial” că va exista un moment când vor ști care este decizia potrivită. Potrivită, nu corectă! Vor ști pentru că vor simți cu toată ființa lor că din multitudinea de posibilități, ACEEA e varianta cu care se identifică, pentru că aceea e soluția care e cel mai aproape de inima lor, e modul prin care își arată lor înșiși că se iubesc.
Pentru asta însă, e nevoie să exploreze multitudinea de variante posibile sau aparent imposibile, să își dea voie să le vadă ca fiind probabile și să „fantazeze” măcar pentru o clipă cu ideea de a acționa într-un anumit fel. Abia atunci își vor da seama care dintre variante e mai aproape de sufletul lor. (Deseori ne e frică de întrebarea „Dacă nu reușesc?”, dar oare cum am răspunde dacă întrebarea ar fi „Dacă reușesc?” – oare nu aceasta ne sperie mai mult?)
Și da, s-ar putea ca deciziile pe care le luăm să nu pară sau chiar să nu fie cele mai potrivite pentru cei din jurul nostru. Dar în același timp, e important să înțelegem că oamenii nu iau decizii cu scopul de a îi face pe ceilalți fericiți sau nefericiți, ci iau decizii pentru propria bunăstare. Oamenii nu sunt răi sau buni prin definiție, pur și simplu deciziile pe care le iau ei sunt menite să îi scoată din locul în care sunt acum și să îi urce un pic mai sus. Poate că pentru a evolua e nevoie să revii un pic la o versiune a ta mai veche și să te stabilizezi acolo pentru a găsi în tine resursele potrivite. Să nu îți fie frică sau rușine să faci acest lucru, rămâi cu scopul final în minte și îndrăznește să faci schimbarea!
Hai, ai curaj să faci curat? Alegerea îți aparține.
Cu sinceritate și curaj,
Mădălina Belcescu
Psihoterapeut de familie şi cuplu în supervizare
http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie