Jurnalul unui terapeut: Relația terapeutică...sau conectarea din spatele tehnicilor
by psih. Raluca Ferchiu
Relația terapeutică este poate una dintre cele mai importante aspecte ale procesului terapeutic – acel aspect fără de care terapia nu poate continua sau, dacă continuă o perioadă, este menținută într-un mod artificial, în care nici terapeutul, nici clientul nu se simt confortabil, dar nici nu au curajul de a vorbi despre asta.
La începutul practicii ca psihoterapeut mă întrebam mereu care este măsura unei relații terapeutice perfecte (deși acum simt nevoia să înlocuiesc cuvântul ”perfectă” cu ”potrivită” sau ”eficientă”) – adică cum să ajung la o relație suficient de apropiată încât omul din fața mea să aibă încredere în mine și să se simtă safe să se deschidă, să fie sincer, dar nu la o relație prea strânsă, încât ședințele să devină mai mult o cafea cu un prieten drag decât psihoterapie.
Am tot căutat răspunsul la această întrebare și recent am conștientizat că relația terapeutică nu se poate măsura decât prin ceea ce simți, prin ceea ce intuiești, prin acea conexiune dintre tine ca terapeut și el ca și client. Pentru că odată ce este stabilită această conexiune nici măcar nu mai contează tehnica pe care o alegi, pentru că ai sufletul împăcat că faci tot ceea ce e mai bine pentru clientul tău și că știi (prin acea conexiune) când anume e nevoie să schimbi strategia.
Ceea ce am înțeles eu, reflectând la relațiile terapeutice cu clienții mei, este că e absolut normal să ai relații diferite cu oamenii, poate chiar să nu te poți conecta la fel de profund la unii dintre ei – dar acest lucru nu ține de competența ca terapeut, ci de modul în care se împletește stilul tău cu stilul lui de a lega și menține o relație. Iar în momentul în care această conștientizare mi-a fost suficient de clară și în care nu m-am mai criticat pentru ea, am putut să discut asta cu clienții mei și să includem relația terapeutică și menținerea procesului de psihoterapie ca obiectiv pe care să-l avem mereu în focus. De fapt, e acea înțelegere între mine și omul din fața mea că fiecare face cum poate mai bine pentru a ajunge la ceea ce ne propunem împreună prin intermediul procesului terapeutic. Iar în acest mod, ședința se încheie pentru toată lumea cu sentimentul mulțumirii că ai mai făcut un pas (fără să simți nevoia să măsori acel pas cu niște așteptări predefinite) pe linia transformării lui ca și client și a ta ca psihoterapeut.
Așa că mă simt recunoscătoare pentru toate momentele de conectare cu cei cu care lucrez, pentru că lasă o urmă în dezvoltarea mea și îmi creează oportunitatea să las și eu o urmă în procesul lor de evoluție.
Cu drag,
Psihoterapeut Raluca Ferchiu
Școala Sistemică de Formare by Gamma Institute
https://www.scoalasistemica.ro/news/visezi-sa-devii-psihoterapeut-poti-c...