Jurnalul unui terapeut: Reflecții la început de drum nou!

66c958b1f56b2c8b27d3d19ebeaef418.jpgJurnalul unui terapeut: Reflecții la început de drum nou!

Și totul a pornit de la un gând care tot îmi venea în minte, acum vreo 3 ani (atât mi-am setat eu să termin cursurile, alții o pot face în 2 ani): cum ar fi să mă înscriu la o școală de  formare în terapia sistemică de cuplu și familie? Ce-ar fi, pe lângă profesor să am și o diplomă de terapeut sistemic? Ce am să ies de aici?

Bineînțeles, atunci vedeam finalitatea  studiilor într-o manieră foarte simplă: plec din școală cu metode, schimb ceva la mine, îmi iau certificatul care atestă că pot profesa și  deschide un cabinet. Simplu, nu? Pare o procedură clară! Dar pe parcursul anilor de școală, am înțeles că, de fapt, eu am pornit într-o călătorie cu sens în care aveam să am alături de mine colegi cu valori asemănătoare, cu dorința de învățare și schimbare. Și uite așa, prin intermediul și sub atenția formatorilor din școală, prin relațiile cu colegii psihoterapeuți sistemici în formare, mi-am creat o nouă identitate, care mi-e dragă și pe care o folosesc zi de zi, aceea de psihoterapeut sistemic, și spun, că pentru mine a devenit un mod de a fi, un fel de a privi viața.

Mă privesc ca făcând parte dintr-un sistem, al psihoterapeuților și ceea ce fac eu prin prisma muncii mele are importanță pentru mine și pentru cel din fața mea (client, coleg): mă crește și creștem împreună, mă schimbă și ne schimbăm reciproc, mă vindecă și ne vindecăm împreună, pentru mine are sens: evoluăm! Și acum mă deschid unei noi etape profesionale, unei noi călătorii, unei noi povești de viață: a supervizării. Și așa am înțeles că, de fapt, sunt responsabilă de rolul meu și de cum îl joc, de cum scriu scenariul și cum îmi creez decorul, costumele, ambianța din poveste. Da, e personajul meu care așteaptă să creeze cu alți colegi, clienți. Și ghici ce? Vrem toți să fim eroi în poveștile noastre; așa că cine ne oprește?

Cu prețuire,

Marcela Grosu, la început de o noua etapa de formare, supervizarea

Scoala Sistemica de Formare by Gamma Institute

https://www.gamma-conference.com/events/psihoterapeutul-la-inceput-de-drum