Jurnalul unui terapeut: Incheierea povestilor...neincheiate

ballet_0.jpgJurnalul unui terapeut: Încheierea poveștilor...neîncheiate
by psihoterapeut Raluca Ferchiu

Poveștile au reprezentat dintotdeauna modul în care fiecare a transmis mai departe concluziile trase în urma unor experiențe, principiile și valorile, învățămintele și suntem obișnuiți încă de mici să ascultăm povești, cu care rezonam mai mult sau mai puțin. Pe unele nu le ținem minte, altora le acordăm o atenție mai mare, iar pe unele le-am ascultat deja de zeci de ori fără să știm ce anume ne-a determinat să facem acest lucru. Poate că ceva din respectiva poveste se regăsește în propria experiență de viață sau poate că ne-am dori să fie așa. Dacă am fi noi personajele principale, cum ar fi povestea?

Privind din acest punct de vedere, mi-am dat seama că viața este ca o carte de povești, cu istorisiri mai mici sau mai ample, dar fiecare având propria învățătură - o concluzie pe care la un moment dat am conștientizat-o despre mine, despre ceilalți, despre lume, despre viață... Răsfoind cartea de povești am găsit și unele pe a căror final nu l-am înțeles. Parcă ar fi fost neterminate, ca și cum personajul principal nu a mai apucat să trăiască experiența până la capăt. Poate pentru că contextul nu a fost favorabil, poate pentru că a început scrierea unei alte istorisiri, poate pentru că sfârșitul nu ar fi fost unul cu ”happy end”, iar ”autorul” a preferat să nu scrie șcenariul până la capăt. Indiferent de motivul pentru care povestea a rămas fără sfârșit, ea rămâne acolo, în memoria noastră, agățată de întrebarea ”Ce ar fi fost dacă...?”

Până la un moment dat, când povestea reîncepe, iar TU, personajul principal, te trezești în mijlocul acțiunii, având un sentiment de deja-vu si trăind răspunsul la întrebarea pe care ți-ai pus-o de atâtea ori. Odată trătă experiența, chiar dacă doar ca demo, poți încheia povestea sau o poți duce mai departe. Poți alege finalul sau continuarea, iar în momentul în care îți dai seama că ești într-o poveste neîncheiată, trăiești experiența în mod conștient și nu te mai poți preface că alegerea nu îți aparține - pentru că îți dai seama că tu ești autorul cărții. 

Sunt zeci de astfel de povești în viața noastră. Răsfoiește cartea și găsește curajul de a citi poveștile fără final - ele vor fi mereu un potențial pe care poți alege să îl trăiești. Indiferent care este alegerea pe care o faci, atunci când întrebarea ”Cum ar fi fost dacă...?” și-a găsit răspunsul, îți câștigi de fapt libertatea de a te desprinde de trecut, de a trăi prezentul și de a visa viitorul. Și cine știe? Poate cândva te vei întâlni cu tine, cel dintr-o altă poveste și atunci vei ști motivul pentru care ”autorul” a lăsat povestea neîncheiată. 

Cu drag,
Psihoterapeut Raluca Ferchiu
Școala Sistemică de Formare by Gamma Institute

https://www.gammaclinic-psychology.ro/specialisti