Jurnalul unui terapeut: Cum putem avea grijă de noi în timpuri atât de bogate în evenimente, informații, trăiri și povești tumultoase?

poze_articol_lavinia.png

Jurnalul unui terapeut: Cum putem avea grijă de noi în timpuri atât de bogate în evenimente, informații, trăiri și povești tumultoase?

By psihoterapeut Lavinia Stogrea

Scriu aceste rânduri în lumina caldă a unui soare tomnatic. Simt că se așează lin și blând o stare de calm peste multitudinea de gânduri care hoinăresc prin mintea mea. Unul dintre ele este mai prezent și chiar mai insistent decât altele: cum putem avea grijă de noi în timpuri atât de bogate în evenimente, informații, trăiri și povești tumultoase?

Această întrebare m-a condus către ceva și mai profund, oare din ce motiv nu ne-am îngriji de noi și din punct de vedere al sănătății mintale? Că doar avem resurse, informații, specialiști, tehnici, studii științifice s.a.m.d. Din ce motiv amânăm să ne bucurăm de o zi cu soare, de un timp petrecut în solitudine și reculegere, de un ceai cald savurat cu cineva drag?

Știu că vin multe răspunsuri condiționate, avem responsabilități, priorități, nu este suficient timp, traficul, aglomerația etc. Sau poate alegem să ducem mai departe tipare mentale moștenite sau să rămânem încrâncenați pe trecut și nu putem accepta schimbarea. Toate aceste răspunsuri au partea lor de adevăr, nu le contestă nimeni, dar oare nu ne ne amăgim când considerăm că altceva este mai important decât liniștea interioară și claritatea mentală?  Pentru că dintr-o minte sănătoasă, aliniată la principii și valori răsar atitudini hrănitoare, idei frumoase care contribuie concret la creearea unei lumi mai bune, cel puțin a unei lumi personale. Dintr-o inimă liniștită iubirea curge lin și necondiționat, te ghidează cu înțelepciune și te învață cum să te iubești pe tine și cum să îi iubești pe ceilalți, onorabil și cu compasiune. Dintr-o minte sănătoasă se nasc exemple pe care copiii noștri le vor urma și asta este o adevărată moștenire.

Și atunci ce înseamnă să ai grijă de tine?

  • Înseamnă să ai granițe clare în relația cu lumea exterioară, să îți observi modul în care acționezi, gândești, simți și să faci o schimbare atunci când nu ești mulțumit de rezultate;
  • Înseamnă că atunci când vrei o schimbare, dar nu știi de unde să începi, întreabă-te ce anume ai nevoie, ce ține de tine și acționează în dreptul tău;
  • Înseamnă să îți iei un angajament să îți protejezi spațiul personal, mental, emoțional;
  • Înseamnă să îți recunoști  partea de responsabilitate, nimeni nu îți este dator;
  • Înseamnă să fii matur emoțional;
  • Înseamnă să fii conștient că acțiunile tale au consecințe și să îți pese de efectul lor asupra celorlalți;
  • Înseamnă să ai compasiune pentru tine.

În spațiul tău mental îți petreci cea mai mare parte din timp pe tot parcursul vieții. Te încurajez să începi (sau să continui) să ai grijă de el, găsește-ti propriile metode de grijă de sine, explorează și observă ce anume ți se potrivește.

Totul începe cu o alegere. Te provoc și pe tine să iei chiar acum o decizie legată de bunăstarea ta mentală. Ce alegi?

Cu drag,

Psihoterapeut Lavinia Stogrea
Psihoterapeut de familie și cuplu
Școala Sistemică de Formare by Gamma Institute