Reflecții după eveniment - Psihoterapeutul la început de drum

Reflecțiii după eveniment - Psihoterapeutul la început de drum

          Pe 3 martie 2020, noi, echipa Institutului de Psihologie GAMMA din Iași, am organizat un eveniment dedicat tuturor celor care își doresc să devină psihoterapeuți și se află la început de drum. Ne-am întâlnit cu studenți și practicanți din domeniul psihologiei pentru a discuta despre ce înseamnă această profesie și care sunt pașii de parcurs de la început, când ai imaginea acestui vis în minte, și până la a trăi realitatea practicării psihoterapiei în cabinet. 

formare_ssf_aug_2020_0.png

          Noi credem că procesul schimbării pe care atât clientul, cât și psihoterapeutul își propun să-l declanșeze și să-l parcurgă, este unul de asumare, iar starea de bine este indicatorul final al eficienței terapiei. Pe parcursul formării în psihoterapie, cunoștințele și abilitățile terapeutice, împreună cu tehnicile specifice de intervenție sunt stâlpii de susținere pe care terapeutul îi deprinde astfel încât, odată ajuns la etapa practicii, să poată experimenta propriul stil terapeutic, alegând conștient (dar luând în calcul și inpirația de moment) cea mai potrivită abordare pentru clientul și situația acestuia. Pentru a ajunge în acest punct al practicii sale, psihoterapeutul are nevoie să-și asume experimentarea propriului proces de autocunoaștere și dezvoltare, care, la Școala Sistemică de Formare din cadrul Institutului de Psihologie GAMMA, se derulează într-un proces autentic și profund, prin modulele de dezvoltare personală, de grup și individuale. Astfel, fiecare cursant va descoperi care sunt subiectele sau situațiile la care devine reactiv, ce emoții trezesc acestea în el, și mai ales cum anume își poate gestiona gândurile și emoțiile pentru a rămâne obiectiv și a lucra împreună cu clientul, pentru binele acestuia. Disconfortul sau dificultățile legate de anumite cazuri, pe care le poate simți un psihoterapeut la început de drum, practicant deja, devine subiectul întâlnirilor de supervizare care urmează după cei doi ani de formare de bază, odată cu obținerea dreptului de liberă practică.

        Din dorința de a forma o comunitate a practicienilor din domeniul sănătății mintale și a educației, Institutul de Psihologie GAMMA oferă atât formare continuă, posibilitatea de a lucra în cadrul Clinicii de Psihologie GAMMA, cât și contextul potrivit pentru a învăța și a experimenta alte forme complementare de suport oferit clienților, prin evenimente de dezvoltare personală sau proiecte europene de tip Erasmus+, în care construim și implementăm împreună cu partenerii externi instrumente de prevenție, intervenție și sprijin prin terapie expresivă sau educație non-formală.

8.png

           La GAMMA, viziunea pe care am îmbrățișat-o și pe care o aplicăm în psihoterapie este de a trata sistemic fiecare client. Mai exact, atunci când un client vine în terapie, acesta aduce cu el credințele și experiențele avute în interacțiunile cu ceilalți, de la familia de origine și până la relațiile pe care le are în prezent. În acest fel, schimbarea care se petrece în el, în urma psihoterapiei, va declanșa schimbări și în comunicarea acestuia cu alții, influențând astfel întregul sistem. Acesta e modul în care schimbarea devine un stil de viață, atât pentru noi, ca psihoterapeuți, cât și pentru cei cu care lucrăm în diversele ipostaze de clienți, colegi, voluntari, parteneri strategici, sau doar oameni.

         Evenimentul ”Psihoterapeutul la început de drum” reprezintă pentru noi un pas în plus spre a răspândi perspectiva sistemică asupra schimbării și a psihoterapiei. Scopul nostru este de a transmite, într-un cadru inovativ și non-formal, valorile și viziunea noastră asupra parcursului unui specialist în domeniu. Toate cunoștințele și competențele dobândite pe parcursul diverselor etape de formare teoretică, și mai ales în timpul călătoriei de (re)cunoaștere și (re)conectare la propria ființă, sunt ceea ce vrem să dăm mai departe, în toate acțiunile pe care le facem.

            Înscrierile pentru viitorii psihoterapeuți la Școala Sistemică de Formare pentru cursul de Psihoterapie de Familie și Cuplu sunt deschise, iar formularul e înscriere se găsește aici.

            Te așteptăm în familia GAMMA!

            Cu dăruire,

            Alexandrina Coșleț

            Psihoterapeut în Formare