Avansat 2

Cursul acesta ne introduce în ABC-ul actului terapeutic. Se va prezenta procesul terapeutic de la primul telefon, prima ședință, faza de mijloc a terapiei până la ultima ședință și încheierea terapiei. Participantul are ocazia să experimenteze în condiții de laborator un proces terapeutic accelerat pentru a putea percepe în ansamblu pașii schimbării și provocările aferente. 

Se experimentează intens rolul terapeutului în contexte cât mai diversificate cu instrumente specifice tuturor școlilor studiate. Se aplică modele terapeutice, scheme de lucru și tehnici din toate școlile. 

Abordăm enactement-ul scolii structuraliste împreună cu tehnica marcării granițelor și a definirii subsistemelor. În școala strategică aprofundăm elaborarea prescripțiilor paradoxale, aplicarea lor în familie și elaborarea si evaluarea temelor din familie. Identificăm temele transgeneraționale și exersăm tehnica genogramei. Este un modul intens cu multe tehnici și fațete ale rolului terapeutului, care va fi un reper de cunoaștere în identitatea ta de terapeut. 

Cum e să observi niște persoane făcând o activitate? Dar să îl observi pe alt observator și pe cei observați în același timp, adăugând propriile percepții legate de interacțiunea lor? Dar să fii și propriul observator totodată? Știu cum sună. E ca atunci când rotești volanul unei mașini, apeși pedalele și mânuiești dibace schimbătorul de viteze în timp ce comunici cu pasagerul din dreapta. Adică se învață. În această etapă devii instructorul auto care, cu o singură stație de emisie-recepție, vorbește cu toti ocupanții unui autoturism în mers. Stabilesc împreună traseul pe care urmează sa-l parcurgă, locul fiecăruia în acord cu destinația vizată. Se are în vedere ce gândesc, ce simt și ce fac, se lucrează cu aspecte administrative, structurare, jalonare, motivare. Și ca imaginea să fie completă, să spunem că în acea mașină unul dintre copii aruncă jucării în toate direcțiile, strigă la mama să-l roage pe tata să accelereze, mama e nervoasă, tatăl descarcă furia pe adolescentul care, cu căstile în urechi, rămâne aparent impasibil. Ai putea spune că îți plac mai mult partiturile?